Logo

Zindelijkheid

Roofdieren zijn per definitie zindelijk (als ze overal hun behoeften zouden doen zouden ze te vaak een prooi wegjagen). Bij het houden van fretten als huisdier heeft deze aangeboren zindelijkheid een begrijpelijk voordeel t.o.v. het houden van 'niet-roofdieren' als huisdier. Een fret is ten opzichte van bijvoorbeeld een kat minder zindelijk, dus wij mensen moeten er wat meer moeite voor doen om fretten netjes te houden.

Fretten zijn dus van zichzelf al zindelijk. Ze leren dit van hun moeder vaak in de laatste weken van hun 'jeugd'. Daarom is het belangrijk dat je fretje niet te vroeg bij de moeder wordt weggehaald (en natuurlijk om nog veel meer gedragsredenen!). Een fret doet zijn behoefte op een vaste plaats en dit is in een ruimte die jij aanwijst voor de ontlasting, meestal een poepbak.

Ga er wel vanuit dat het bij de meeste fretjes wel normaal is dat ze buiten de kooi soms nog een ongelukje hebben. Nieuwe geurtjes blijven altijd aanlokkelijk. Met name de rammen zijn wat vatbaarder om hun geurtjes achter te laten dan de moertjes. Zorg in de losloopruimte ervoor dat je in iedere hoek een poepbak hebt staan, ook bij de deuren waar aanlokkelijke nieuwe geurtjes onderdoor komen.


Oorzaken van onzindelijkheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van onzindelijk gedrag:

  • Te vroeg uit het nest of onzindelijke moeder (gemiste opvoeding)
  • Nieuwe geuren, waaronder loslopen (vooral bij deuren), een onbekende fret (territoriaal), een nieuwe kooi of losloopruimte, etc.
  • Verkeerde groepssamenstelling (territoriaal)
  • Verkeerde of te kleine bak (ongeschikte ontlastingruimte)
  • Vieze poepbak (ongeschikte ontlastingruimte)
  • Geen prettige bakvulling (ongeschikte ontlastingruimte)

Een paar puntsgewijze methodes

  • Begrijp goed dat het instinct van een fret is: het nest uit lopen om hun behoefte te doen. In feite zijn alle slaapplekken in de kooi het nest, waarbij lege plekken dus de plaats zijn voor de ontlasting. Vul de kooi goed op met doeken en slaapplekken en hou enkel de poepbak vrij voor de ontlasting. Wees je hierbij bewust van een duidelijke scheiding tussen slaap, eet en poepbak ruimte.
  • Blijft je fret het consequent op één plek doen in de kooi of losloopruimte? Verplaats dan de bak eens naar deze plek, of plaats een extra bak op deze plek. Blijkbaar is dit de uitverkoren plaats.
  • Gebruik eens een andere poepbak, bij voorkeur een grote bak met een lage instap. Minimaal 37x27cm (de zogenaamde kitten kattenbak met instap) maar groter is alleen maar beter voor sommige fretten. Sommige fretten worden onzindelijk van hoektoiletten. Vooral voor de mannetjes is dit fijner vanwege hun grootte, ze passen simpelweg niet op een hoektoilet en kiezen daarom liever voor een andere hoek dan voor een stuk plastic in hun buik tijdens het behoefte doen.
  • Gebruik eens een andere bakvulling. De juiste bakvulling maakt behoorlijk verschil voor je eigen gemak en geur, maar sommige bakvulling wijzen fretten ook consequent af.
  • Schep minimaal 2x per dag de poepbak uit. Een fret houdt van een 'schoon toilet'.
  • Een fret slaapt ongeveer 4 uur en zal daarna standaard naar de poepbak gaan. Je weet dus dat wanneer je fret wakker wordt deze op de bak zal gaan. Wanneer je fretten hebt die vaak onzindelijk zijn bij loslopen doe je er het beste aan ze pas te laten lopen zodra ze op de bak zijn geweest. Corrigeer je fret wanneer hij/zij aanstalten maakt om op een verkeerde plaats de behoefte te doen (met gekromde rug iets achteruit lopen in een hoekje, vaak met de staart een stukje omhoog) hem op te pakken en op een poepbak te zetten.

Is er toch per ongeluk wat naast de bak gebeurt? Verwijder alle geurtjes met een geurverwijderaar, bijvoorbeeld dettol of vochtige schoonmaakdoekjes.

Wanneer je alle oorzaken hebt uitgesloten en bovenstaande tips hebt geprobeerd, denk dan eens na over de groepssamenstelling wanneer je meerdere fretten hebt. Wanneer je over het hoofd hebt gezien dat je fretten (door gebrek aan ervaring ten tijde van het koppelen) bij het koppelen (zie aanschaf maatje) niet zo goed klikten kan het zijn dat je een 'geforceerd samenleven' situatie hebt gecreëerd waardoor je fretten onzindelijk worden. Fretten blijven in principe dan voortdurend hun territorium afbakenen. Verkeerd koppelen kan ernstigere gevolgen hebben dan onzindelijkheid, namelijk verschillende medische klachten op latere leeftijd. Er kunnen zelfs al andere symptomen van stress spelen binnen je groep. Zie hiervoor gedrag. Denk nog eens goed na of je fretten wel echt bij elkaar passen en of het wellicht beter is hen uit elkaar te halen. Wellicht is een ander maatje een beter idee of wellicht zit één van je fretten liever alleen.

Copyright © Fretteninformatie.nl