Logo

Informatie en kleurbepaling

Voor de beginnende fretteneigenaar: de meest voorkomende kleuren van de fret naast Wildkleur (de standaard kleur, EN Sable of Black Sable) zijn de Albino en de verdunning van Wildkleur: Sandy of Chocolate (vaak ook als Sandy benoemd). Onder specials worden gezien: fretten met witaftekening, Black Self of Solid en Angora's.

Kleurveranderingen

Fretten kunnen ook veranderen van kleur als ze volwassen worden en soms ook nog daarna. Fretten met wit in hun vacht (witaftekening, neural crest disorder) hebben praktisch altijd de neiging steeds meer van deze witte haren te krijgen naarmate ze ouder worden (ook wel versilveren/schimmelen genoemd). Bij Mitt fretten leidt dit tot een wat grijzige oude indruk (vaak al op een leeftijd van 2 jaar dus het staat los van ouderdom) maar fretten met meer wit zoals Panda, Marked White, Black Roan Mitt (Silver Mitt) en DEW worden meestal binnen 1 of 2 jaar bijna volledig wit. Fretten die wit in hun vacht hebben ondergaan dus standaard hele grote kleurveranderingen.

Ook in de rui (voorjaar en najaar) kunnen fretten opeens ergens een donkere of juist lichte stip of streek krijgen, die dan later ook weer moet verdwijnen. Let op: een erg 'vlekkerige' rui duidt op een slechte gezondheid! In hun wintervacht worden veel fretten een tint donkerder dan in hun zomervacht. Zo wordt vrijwel iedere Sable, Black Sable in de winter. De wintervacht is uiteraard ook net iets langer dan de zomervacht. Kleurveranderingen komen heel erg vaak voor. Sterker nog: bijna iedere fret krijgt hiermee te maken in zijn/haar leven, van een lichte tot sterke verandering.


Hoe bepaal je de kleur van je fret?

Onderstaande tabellen zijn bedoelt als een zo simpel mogelijk overzicht over kleuren.

De frettenkleuren zijn in Nederland een behoorlijk rotzooitje. Dit is in Nederland zo ingewikkeld omdat wij de Nederlandse én Duitse én Amerikaanse/Engelse namen en richtlijnen door elkaar heen gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog eens vele benamingen die spontaan verzonnen worden omdat mensen de kleur nog nooit hebben gezien maar zich niet verder verdiepen. Er zijn nog geen richtlijnen in Nederland en daarbij ook geen shows. Er zijn maar zeer weinig frettenliefhebbers in Nederland die de logica van kleuren en genetica snappen (deze zijn te tellen op 1 hand) en zelfs frettenfokkers geven nog altijd verkeerde benamingen.

Eerst wordt gekeken naar de basiskleur. Deze is te bepalen aan de kleur van de poot en het beste kun je deze als pup al bepalen of desnoods van pupfoto's, aangezien Sables bijvoorbeeld in de winter vaak Black Sable worden en zo zijn er meer kleuren die op den duur donkerder of lichter worden door het seizoen. Is dit niet mogelijk? Hou dan de zomervacht aan als basiskleur. Ten tweede wordt gekeken naar de concentratie van de aanwezige kleur. Is er een afwijking in de standaard concentratie te vinden? Ten derde wordt gekeken naar de wit aftekeningen. Als je de kleurbenoeming op de juiste volgorde volgt zul je de juiste kleurbenaming kunnen vinden voor je eigen fretje. Het benoemen van de kleur gebeurd dus ook door 1, 2 en 3 achter elkaar te noemen.

Basiskleur tabel


Officiële Engelse benaming Korte omschrijving Gebruikte (Nederlandse) benamingen
Black Een Black op zichzelf staand als kleur wordt gebruikt voor de 'mislukte' Self of Solid (middelmatige zwarte huid tot gewoon roze). Te donker om een Black Sable te noemen, omdat één of zelfs beide ouders Black Self of Solid zijn. Deze fret blijft zwarter gedurende zijn leven dan een Black Sable, maar heeft een lichte ondervacht en krijgt vaak een masker.

Een Black Self of Solid (+ de kleurconcentratie) wordt met een zwarte huid geboren in plaats van roze. Zie meer onder deze kleur concentratie.

Black wordt als basiskleur tevens veel gebruikt in combinatie met Roan: de Black Roan Mitt, die beter bekend staat als de Silver Mitt.
Black [[juist]
Black Sable [[fout]
Dark Black Sable [[fout]
Black Sable Pootkleur met zwarte haren. Donker zwartachtig, bruintint met duidelijke zwarte glans. Bunzing Look Alike [[fout]
Zwarte Wildkleur [[exacte foute vertaling]
Dark Sable [[fout]
Donkere Wildkleur [[fout]
Wildkleur [[juiste vertaling]
Sable Pootkleur diep donker bruin. Meest voorkomende kleur. Wildkleur [[juiste vertaling]
Chocolate Chocolade bruine vacht. Chocolade bruine pootkleur. Chocolate [[juist]
Sandy [[foute vertaling]
Wildkleur [[foute vertaling]
Cinnamon [[fout]
Cinnamon Roodachtig bruine vacht. Komt oranje over. Vooral de dekharen hebben een rode gloed. Sandy [[foute vertaling]
Cinnamon [[juist]
Royal Orange [[fout]
Champagne Crèmekleurig. Zandkleurig gekleurde pootkleur. Sandy [[juiste vertaling]
Lilac Dekharen zijn een mix van Sandy/Champagne of Chocolate met Silver en Black. Wanneer ze mengen geven ze de vacht een lila tint. De kleur lijkt enkel in Mitt e.a. witaftekening versies voor te komen. De Lilac kleur is evenals bij andere kleuren prominent op de benen en de staart, maar er is geen masker aanwezig.

Of dit een officiƫle kleur is of een Champagne of Chocolate Roan effect is is niet bekend. Zo zijn er bijv. geen Lilacs zonder Mitt bekend. Dit is simpelweg nog niet 'bewezen' zover bekend. Echter valt Lilac ook niet onder Roan als noemer, omdat het geen 50/50 verdeling is.
Lilac [[juist]
Albino Volledig wit, waarbij standaard lichaamsvet soms zorgt voor crème en bronstige fretten zelfs oranje aan kunnen doen, maar wit heeft de voorkeur. Lichtrode ogen met een roze neus. Albino [[juist]

Kleurconcentratie tabel


Officiële Engelse benaming Korte omschrijving Gebruikte (Nederlandse) benamingen
(Standard) Het percentage van gekleurde dekharen zou ongeveer 90 tot 100% moeten zijn in verhouding tot de witte dekharen, maar de kleur concentratie is niet zo sterk als in het solid patroon. Het lichaam lijkt lichter in kleur (concentratie) en de points zijn makkelijk te onderscheiden. Standaard (geen toevoeging op de naam)
Point Er is een duidelijk kleur verschil te zien tussen de lichaamskleur en de points (staart, poten en kop). Bij voorkeur is er geen brug tussen de schouders in de basiskleur/pootkleur. Het lichaam dient zo licht mogelijk te zijn. Point [[juist]
Color Point [[juist maar minder gebruikt]
Siamees [[fout]
Roan 50 tot 60% van de dekharen zijn gekleurd (in iedere basiskleur) ten opzichte van 40 tot 50% witte dekharen. 'Mislukte' Roans zorgen voor een lager percentage witte dekharen. (o.a.) Champagne Roan Mitt [[juist]
(o.a.) Black Roan Mitt [[juist]
Silver Mitt [[fout]
Marked Een lijn over de rug, voorkomend in elke basiskleur, is zichtbaar van de schouders tot en met de staart. Veelvoorkomend als [[basiskleur] Marked White of ook wel [[basiskleur] Marked DEW. Marked [[juist]
Self Het percentage gekleurde dekharen is in ideale omstandigheden 100% ten opzichte van witte dekharen die dan 0% moeten zijn in zowel lichaam als Points. Dit patroon geeft het voorkomen van een gelijke kleur concentratie van kop tot staart. De fret mag geen masker krijgen, hooguit wenkbrauwen, en heeft wat wit rondom de snuit wanneer hij volwassen wordt maar moet solide blijven.

Een Black Self is volledig zwart en wordt met een zwarte huid geboren. Alleen in de eerste dagen kan met zekerheid worden vastgesteld of de fret Black Self of Solid is.
Self [[juist]
Solid [[fout]
Solid Het percentage gekleurde dekharen is in ideale omstandigheden 100% ten opzichte van witte dekharen die dan 0% moeten zijn in zowel lichaam als Points. Dit patroon geeft het voorkomen van een gelijke kleur concentratie van kop tot staart. De fret mag geen masker krijgen, ook geen wenkbrauwen zoals de Self wel mag, wanneer hij volwassen wordt maar moet solide blijven. Een solid heeft wel een wit kinnetje, maar het wit mag niet op de snuit uitlopen.

Een Black Solid is volledig zwart en wordt met een zwarte huid geboren. Alleen in de eerste dagen kan met zekerheid worden vastgesteld of de fret Black Solid of Self is.
Solid [[juist]
Self [[fout]

Witaftekening tabel


Officiële Engelse benaming Korte omschrijving Gebruikte (Nederlandse) benamingen
Mitt Masker en andere koptekeningen moeten passen zijn voor de kleur concentratie standaard. Mitts moeten aanwezig zijn op alle vier de voeten. Een witte bef is zichtbaar. 'Mislukte' Mitts zorgen voor slechte Mitts of overmatig: witte buikvlekken. Harlekijn [[juiste vertaling]
Mitts [[juist]
Witvoet [[juiste vertaling]
Blaze Er loopt een lange blaze van af het voorhoofd, tussen de oren tot aan nek. Bij voorkeur tot aan de schouders. Kleine kleurringen rond de ogen en kleine maskers zijn acceptabel. Volledige maskers daarentegen niet. Alle voetjes moeten witte puntjes of Mitts hebben. 'Mislukte' Blaze zorgt voor een vlekkerige lijn of zelfs 1 witte stip op het hoofd. Das [[fout]
Blaze [[juist]
Badger (Duitsland)
Panda De panda moet een bijna volledig wit hoofd hebben met de hals en nek meegerekend. Kleine kleurringen rond de ogen zijn acceptabel. Mitts moeten aanwezig zijn op alle vier de voeten. Panda [[juist]
Pinto (Duitsland)
Pinto Pinto en Polka Dott zijn fretten die genetisch tussen Panda en Blaze zitten. Omdat ze nauw in hetzelfde gen liggen is vermengeling mogelijk.

De Pinto is een Panda fret met nog enkele vlekken op zijn kop, maar niet zodanig dat er nog een Blaze type lijn zichtbaar is.
Pinto
Pinto Panda
Polka Dott Pinto en Polka Dott zijn fretten die genetisch tussen Panda en Blaze zitten. Omdat ze nauw in hetzelfde gen liggen is vermengeling mogelijk.

De Polka Dott lijkt nog het meest op een Blaze, maar heeft bijv. een Z/vormige Blaze of een halve witte kop, waardoor de lijn aardig intact blijft.
Polka Dott
Milkmouth Een volledig witte neus. Bij voorkeur is de milkmouth al bij de geboorte zichtbaar in de huidskleur. Melkmond [[juiste vertaling]
Dark Eyed White (DEW) Volledige witaftekening, waarbij standaard lichaamsvet soms zorgt voor crème en bronstige fretten zelfs oranje aan kunnen doen, maar wit heeft de voorkeur. Donkere ogen (robijnrood). De DEW kan voorkomen met de kleurconcentratie Marked. DEW [[juist]
Dark Eyed White [[juist]
Wit met zwarte ogen [[exacte foute vertaling]

Meer uitleg over de tabel, over 1 van de kleuren, wil je iets anders kwijt over frettenkleuren of gewoon achter de kleur van je fret komen? Neem dan gewoon eventjes contact met me op want ik help je graag!


Rassen

Angora is het enige gen dat volgens de regels waaraan een ras moet voldoen een ras genoemd kan worden. Dit ras komt echter in verschillende vormen voor. Uiteraard zoals hierboven valt weer te twisten over welke juist zijn en welke niet, maar hieronder volgt een uitleg van de verschillende gebruikte benamingen:

Angora
De langharige fret. De haren zijn 5 tot wel 15 cm lang. De 'echte' Angora wordt ook wel Vol Angora genoemd. De fret is nog steeds een Angora als hij niet uit 2 Angora ouders komt. Zeer vaak komen zij ook uit Vol Angora x Half Angora ouders. De angora kan in allerlei andere kleuren (zie bovenstaande tabellen) voorkomen. Denk bij lang haar niet zomaar dat je met een angora te maken hebt, want deze moet aan specifieke eigenschappen voldoen! Hieronder deze eigenschappen:

  • de angora heeft géén ondervacht!
  • ook heeft het neusje een iets andere vorm de vleugels van de gaatjes van het neusje lopen iets gedraaid naar buiten en is iets platter als bij een kortharige fret. Het lijkt op een soort 'varkensneusje'
  • in en op de neus zit ook haar

Dit is bij een pup zelfs al goed zichtbaar. Een angora kan dus in alle kleuren en tekeningen voorkomen. Een voorkomend probleem bij vol angora fretten is dat de meeste moertjes geen melk, niet voldoende of niet voldoende voedingsstoffen geven.

Langhaar
Een nieuwe term die sinds 2008 de wereld in is geholpen. Dit omdat er steeds meer fretten kwamen die niet álle eigenschappen van een Angora hebben. Dit heeft men in Nederland omgetoverd tot 'de langhaar'. Dit is de Angora fret zonder ondervacht (wel een Angora eigenschap), maar zónder de 'varkensneus'. Ook deze moertjes hebben melkproblemen.

Half Angora
Deze fret heeft nog minder Angora eigenschappen. Deze fret heeft praktisch even lang haar als een Angora, maar heeft wel een ondervacht en ook geen Angora neus. Vanwege slechte selectie en doorfokken met de Angora's met melkproblemen hebben nu (bekend vanaf 2010) zelfs enkele Half Angora's melkproblemen.

Kwart Angora
De ietwat pluizige korthaar fret met Angora genen in de achtergrond. Een aanduiding dus dat er Angora in de lijn zit, maar dus enkel wat pluizig in plaats van langere haren. Op volwassen leeftijd is dit niet meer te onderscheiden met een korthaar in bijv. wintervacht, maar als pup is het nog wel duidelijk zichtbaar.

Copyright © Fretteninformatie.nl