Logo

Spelen

Index (klik op onderstaand onderwerp)

Introductie, speelgoed.

Meer weten over de losloopruimte waarin je veilig kunt spelen met je fretten? Kijk dan onder huisvesting.

Introductie

Fretten lijken in tegenstelling tot bijvoorbeeld katten nooit volwassen te worden. Ze vinden spelen helemaal geweldig! Als ze niet slapen of eten, dan spelen ze. Zorg daarom altijd voor voldoende leuke speeltjes. Fretten moeten afhankelijk van de grootte van de kooi af en toe flink kunnen uitrazen. De norm staat op 2 uur. Echter spelen pups het liefst zo’n 4 uur per dag, waar een oude en misschien zelfs zieke fret genoeg kan hebben aan 2x per dag een half uur of 3x per dag een kwartier. Sommige eigenaren laten hun fretten standaard loslopen door het huis, maar dan nog vinden zij het geweldig af en toe een nieuwe ruimte te ontdekken. Hou altijd een fretje onder toezicht met spelen om gevaarlijke situaties te voorkomen!

Aan dit speelse gedrag kleven natuurlijk niet alleen voordelen! Kijk onder gedrag en gedragsveranderingen eens onder streken wat fretten zoal uit kunnen spoken.

Speeltjes voor de fret zijn niet lastig te vinden. Alleen je moet wél goed opletten wat je koopt. Als het slopen van speeltjes gevaar oplevert (bijvoorbeeld het inslikken van een stukje rubber, stof op piepschuim: fretten mogen dus nooit rubberen speeltjes!) koop deze dan niet of verwijder deze direct. Let tijdens het spelen ook altijd op! Fretten zijn zeer behendig in het stelen van groente, fruit en andere waren van mensen die gevaarlijk kunnen zijn. Er zijn al meerdere keren fretjes overleden aan het inslikken van materialen of voedingswaren. Als je wat speeltjes in de kooi wilt leggen kun je het beste speeltjes van touw of plastic erin leggen/hangen die nagenoeg onmogelijk kapot kunnen. Pas ook op met toiletrolletjes, deze zijn gevaarlijk voor fretten gezien zij hierin vast kunnen komen te zitten en kunnen stikken.

Speeluren per dag bij pups zijn ong. twee tot vier keer zoveel dan bij oude fretten. Ondanks dat, behoren oude fretten tot op bejaarde leeftijd speels te blijven. Alleen in het eerste jaar zijn pups daadwerkelijk een windvlaag aan energie, maar eenmaal volwassen dient je fret jaar in jaar uit dezelfde speelsheid te behouden als op 1-jarige leeftijd. Dit is ook zeer handig om te kunnen zien dat je oudere fret nog steeds gezond en gelukkig is. Een castratie heeft verder geen invloed op speelgedrag. In het geval van sloom gedrag zijn dit vrijwel altijd maag-darmklachten (helicobacter) ofwel insulinomen (te lage bloedsuiker).



Speelgoed

Tips voor frettenspeeltjes (ook om zelf te maken):

  • de meeste kattenspeeltjes uit de dierenwinkel van hard plastic, waaronder balletjes die goed te pakken zijn met de bek
  • een trektouw voor de hond (de kleinste versie goed te pakken met de bek maar de groten zijn goed te slepen)
  • speeltjes met geluidjes er in, fretten zijn hier dol op! (bijvoorbeeld balletjes die rammelen)
  • een kraakzak, kraakbuis of stukken plastic (knip plastic zakken altijd open!)
  • speelballetjes (of gratis; een eierdoos) die je kunt vullen met snoepjes, of gezonder: een (ander) merk frettenbrokjes
  • vogelhangers voor in de kooi (let op sloopbare delen zoals belletjes of zeer kleine balletjes)
  • een bak stro, herfstbladeren of rijst als graafbak (let wel op de rommel die het kan veroorzaken) Verstop eens wat snoepjes of brokjes tussen het stro of de blaadjes. Dat houdt je fret(ten) lekker bezig voor een tijdje! Je kunt zelfs een grabbelton maken door snoepjes wat losjes in te pakken in kranten of toiletpapier.

    Niet aan te raden zijn schuimpjes; die kunnen gevaarlijk worden, dus alleen onder toezicht. Ook een ballenbak is niet aan te raden. Hierin toont een fret meestal amper tot geen interesse. Ze zijn er te snel op uitgekeken voor de kosten die ertegenover staan.
  • verpakkingsmaterialen. Dozen waarin je gaten kunt maken, grote stukken plastic (kraakt) zijn geweldig om nog even een weekje te laten liggen alvorens weg te gooien. Kijk uit mijn schuimpjes/piepschuim!
  • buizen en tunnels. Een goedkope oplossing is een grote kartonnen buis van een tapijtwinkel, een drogerslang of (oude) spijkerbroek. Er zijn ook allerlei kraakbuizen, tunnels en wipwappen te koop of te maken. De buizen die hiervoor gebruikt worden heten "drainage buizen blind van 125 mm".
  • sommige babyspeeltjes zoals rammelaars (let op dat er geen zacht materialen aan een speeltje zitten)
  • een lage bak water (bijvoorbeeld onderkant van een kattenbak) met 2-3 cm water om in te pootjebaden. Veel fretten houden wel van pootjebaden, maar niet van zwemmen. Op warme dagen geeft dit voor fretten heerlijke verkoeling. Badspeeltjes die met de bek te pakken zijn zijn ook goed te gebruiken en op warme dagen kun je ook ijsklontjes in het water leggen Je kunt ook met snoepjes in het water spelen. Zo drijven "Cosma snackies" bijvoorbeeld (100% vleessnoepje). Gooi er eens een stuk of 5 per fret in en laat ze ze weer uit het water zien te krijgen.
  • bied eens een glas met bodempje water aan je fret aan: dat is een drinkplaats aan het einde van een tunneltje voor ze
  • hengels! Zorg voor een stevige hengel die niet snel kapot gaat. Met name hengels die een soort 'lange staart' vormen zijn geschikt voor fretten. Hengels zijn leuke bewegende speeltjes om de speelsheid van je fret naar boven te halen zonder je handen te gebruiken
  • verstoppertje spelen met een doek/laken. Zwaaiend boven hun hoofd, springen fretten vaak op naar een handdoek om hem te pakken te krijgen. Er valt dus met iets simpels als een handdoek al leuk te spelen.
  • sommige eigenaren voeren weleens insecten aan hun fretten als verrijking. Meer hierover lees je onder voeding
  • een tuintje. Sommigen maken deze met donker zand, evt. een paar plantjes erin, en (uit)graven maar. Of zoals deze, in een onderbak met gaas om het gras te beschermen en tunnels onder het gras door:
  • last but not least, een leuk frettenspelletje: 'frettenbowlen'. Schuif de fret over een gladde (laminaat) vloer van je af. Fretten zijn hier helemaal dol op en komen ontelbare keren terugrennen om zich nog een keer te laten glijden. Als je fret hier niet aan gewend is kan deze één tot drie keer moeten wennen alvorens het leuk te gaan vinden. Vind hij dat nog steeds niet na drie keer, stop er dan mee.

Zijn je fretten uitgekeken op een bepaald speeltje? Haal het eens weg en herintroduceer het speeltje een paar maanden later eens opnieuw. Alsof je weer nieuw speelgoed in huis hebt gehaald! Wees creatief. Zo kan iets simpels, al heel leuk zijn om te verstoppen:

Copyright © Fretteninformatie.nl