Logo

Ziektes

Hoe beter je je fret kent, hoe beter je symptomen aan je dierenarts kunt aangeven. Fretten laten pas symptomen zien als zij al heel erg ziek zijn.

Wanneer je je aan het inlezen bent over fretten, hoef je onderstaande informatie alleen vlug te scannen om te weten waar je ooit mee te maken kunt krijgen. De informatie die hier staat is alleen bedoeld voor fretteneigenaren die met ziektesymptomen, -klachten of -behandeling te maken hebben.


Meest voorkomend

Fretten (en pups in nesten) die slecht verzorgd worden (op gebied van hygiëne in de kooi, oormijtpreventie of onoplettendheid van de eigenaar: ofwel niet goed genoeg ingelezen of signalen negeren) hebben vaak een chronisch middenoorprobleem. Dit is vaak in de nestperiode al ontstaan. Verder zijn voorbeelden van niet goed inlezen beenmergdepressie, n.a.v. het niet castreren danwel een hormoonimplantaat plaatsen bij moertjes, en hondenziekte n.a.v. niet inenten. Typische frettenziektes die liefhebbers kennen en voorkomen hadden kunnen worden.

80% van de klachten bij (oudere) fretten zit hem in maag- en darmproblemen. Dit heeft een verschillende oorzaken. Fretten die slecht verzorgd zijn op het gebied van voeding zijn hierbij extra benadeeld: hun maagwand is vaak flinterdun na jaar in jaar uit brokken eten bijvoorbeeld. Helicobacter is een bacterie die iedere fret, zoals ieder wezen bacteriën bij zich draagt, standaard in de maag heeft. Waar honden en katten vanuit de moedermelk een bacterie meekrijgen die zorgt dat je preventief moet ontwormen krijgen fretten dat niet, maar zij hebben weer wel Helicobacter bij zich bijvoorbeeld. Deze bacterie gaat opspelen en schade aanrichten bij stress: één van de grootste problemen die fretteneigenaren met hun fretten hebben. Ook ervaren eigenaren proberen uit alle macht dus uit te vinden wat de beste voeding is, maar dus ook wat zoal stress oplevert en wat hierin gezonde (positieve) stress is en welke niet. Daar zijn we intussen erg ver mee. Zo krijgt iedere fret tegenwoordig bij voorkeur een eigen kooi.

Verder krijgen fretten krijgen snel ontstekingen en niet snel tumoren. Een dierenarts met weinig ervaring van fretten zal des te meer foute diagnoses stellen.


Het AD virus (ADV)

Het AD virus vindt zijn oorsprong in Nieuw Zeeland. Geïmporteerde fretten hebben deze ziekte ook naar Nederland gebracht. Het is gedeeltelijk te vergelijken met het aids virus.

Veel is er niet bekend over deze ziekte maar gevaarlijk is hij zeker. De grootste uitbraak vond plaats in 2005 en vanaf toen is er intensief getest door fretteneigenaren in heel Nederland. Na jaren van fretten testen en voorzichtig zijn is er nu al jaren geen fret met ADV meer aangetroffen. Het is intussen daardoor niet meer van belang dat je iedere fret in quarantaine houdt en laat testen.

Symptomen

Positief geteste fretten kunnen niet meer bij andere fretten gelaten worden. Een positief geteste fret zal waarschijnlijk op den duur doodgaan aan deze ziekte zonder dat ze ziektesymptomen hoeven laten zien. Het lijkt vaak alsof de fret spontaan een hartaanval heeft gekregen en met name bij jonge fretten waarbij dit gebeurt is de kans groot dat het ADV is geweest.

Vermoed je ADV of wil je toch graag nog meer weten? Lees dan verder in de verdieping

Behandeling

Er bestaat géén behandeling en géén vaccin voor deze ziekte. Positief geteste fretten moeten dus of geïsoleerd worden met andere positief geteste fretten (dit vergt heel veel verzorging en voorzorgsmaatregelen), maar veel van deze fretten worden ook afgemaakt omdat dit soort huizen vaak al vol zitten.

Testen

De test die afgenomen kan worden op ADV uit te sluiten is genaamd de CIEP test. Hiervoor moet bloed worden afgenomen bij je fretje (dit kan via de nagel of via een lichte narcose), die vervolgens moet worden opgestuurd naar een laboratorium. Er bestaan jaarlijkse regionale testen (neem contact op voor meer informatie) maar je kunt ook bij je dierenarts bloed laten afnemen. Deze gebruiken meestal een lichte narcose of ook wel roesje genaamd, wat een groter risico vormt dan de nagel in knippen. De CIEP test geeft geen 100% garantie, maar is wel de enige manier om te testen. De betere opvangen en fokkers voeren deze test standaard uit.

Test niet te dicht op een enting

Hou er met pups rekening mee dat de antistoffen die zij aanmaken na een enting de test heel erg kunnen beïnvloeden. Tussen een enting en de test moet het liefst minimaal 4 weken zitten. Deze informatie is afkomstig van Hanneke Roest.


Lees meer over ADV in de verslagen van Hanneke Roest.


Overige ziektes

Voor de veelvoorkomende ziektes bij fretten verwijs ik je graag door naar de Frettenkliniek van Hanneke Roest. Hierop staat altijd de meest recente informatie an alles wat je wilt weten over deze ziektes. Volg de links voor de betreffende ziektes:

Link Omschrijving
Maagdarmaandoeningen 80% van de medische klachten bij fretten zijn maag-darmklachten. Afwijkende ontlasting, platliggen, Waltham 'te heet' eten en een slechte vacht zijn symptomen. Ontstekingen zijn zéér veelvoorkomend.
Anaalklieraandoeningen De fret is familie van het stinkdier en behoort grote anaalklieren te hebben. Ze kunnen ontstoken raken en dan gaan lekken.
Bijnierproblemen Over bijnierproblemen, meestal tumoren. Deze zorgt als eerste symptoom vaak voor kaalheid onder fretten als gevolg van teveel geslachtshormonen. Eveneens een zeer veelvoorkomende ziekte bij fretten.
Hartaandoeningen Over aangeboren hartaandoeningen, dilatoire cardiomyopathie (DCM) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM).
Hondenziekte Fretten zijn zeer gevoelig voor het virus en de ziekte verloopt vrijwel altijd fataal. Niet geënte fretten sterven vrijwel allemaal hieraan.
Huidproblemen Over kaal worden, schimmelinfecties, parasieten etc.
Insulinomen Over deze zogeheten "omgekeerde suikerziekte" bij fretten. Kleine tumortjes in de alvleesklier. Een zeer veelvoorkomende ziekte bij fretten die het bloedsuikergehalte doet dalen.
Keel- en longaandoeningen Over longworm. Keelontsteking, longontsteking en bronchitis volgen later.
Middenoorontsteking Vaak ontstaan door een (voor de eigenaar onbekende) oormijtinfectie op jonge leeftijd.
Skelet- en spieraandoeningen Over penisbotje afwijking en DIM; een heftige en pijnlijke ontsteking in de spieren en het omliggende (bind)weefsel.
Tumoren Ookwel lymfoom genoemd. Verscheidene klachten zijn mogelijk.
Urineweg- en nierproblemen Over blaasproblemen en nierproblemen.

Operaties

Het is van groot belang dat de juiste narcose gebruikt wordt voor een fret. Wil je weten welke voorbereiding en nazorg er nodig is of welke zorg een ouder fretje nodig heeft voor een operatie? Klik dan hier voor gedetailleerde informatie.

Opereren of niet?

Want wanneer heeft een operatie nou nut en wanneer niet...
Uiteindelijk draait het om hoe gezond je fret nog is oftewel hoeveel levensverwachting je fret nog heeft, zonder veel pijn en om nog een gelukkig leven voort te kunnen zetten. Een specialist zoals bij de Frettenkliniek kan dit goed inschatten, maar ik durf rustig te zeggen vrijwel iedere andere dierenarts moet gokken. Al zouden ze de kwaal goed hebben bepaald, dan nog kennen zij de behandeling of kansen daarna vaak slecht.

Ga voor jezelf na:

  • Welke kans biedt de operatie? Redt je het leven voor jaren, of enkel een paar maanden?
  • Blijven er (chronische) problemen en medicatie over, of worden alle problemen verholpen?
  • Is het de pijn voor je fret, moeite voor jullie allebei, maar ook het geld waard?
Er zijn best veel fretteneigenaren die hier moeite mee hebben. Met name de kansen zijn zeer moeilijk te bepalen wanneer je niet al geregeld de behandeling en gevolgen daarvan in de praktijk hebt meegemaakt... Ben je bang dat je achteraf spijt krijgt? Bezoek dan de Frettenkliniek voor goed advies. Wanneer je goed duidelijk maakt wanneer je iets acceptabel vindt en wanneer niet meer, wordt het advies feilloos op je afgestemd.

Blijf bovenal realistisch en laat je niet verblinden door de liefde voor je fretje. Het is fantastisch dat je de absoluut nodige medische onderzoeken/zorg biedt, maar ga niet over lijken.

Voeding na een operatie

Geef nooit rauw vlees na een operatie. De weerstand van je fret kan namelijk verlaagd zijn en dan kan je beter even geen rauw vlees geven. Het Waltham papje is makkelijk verteerbaar en ideaal om medicatie door te mengen mocht dat nodig zijn.

Nuchter houden

Als je je fretje 's ochtends vroeg rond 9 uur brengt wil de dierenarts nog wel eens aanraden om de avond ervoor moet stoppen met eten geven. Hier is niets van waar! Een fretje heeft een kort darmenstelsel en is na 4 uur al weer nuchter. Als je je fretje dus 's ochtends moet brengen haal dan rond een uur of 5 's ochtends zijn voerbakje weg.

Copyright © Fretteninformatie.nl