Logo

Prooidieren

Tot er meer bekend is, volgt hieronder de volledige waarschuwing en uitleg die momenteel geldt voor het voeren van prooi.

Waarschuwing najaar 2017

De afgelopen jaren zijn er onder de fretten in toenemende mate problemen met maagdarm ontstekingen. Ontstekingen die een chronisch verloop hebben, nooit echt helemaal genezen na een behandeling en mogelijk veel schade aan het maagdarm kanaal achterlaten, waardoor je fret nooit meer een optimale conditie bereikt. Een zeer enkele keer gebeurde het dat er een fret acuut aan overleed. Er werd toen op basis van de combinatie voeding en aandoening een onderzoek gestart op de Universiteit van Utrecht naar KVV (de gemalen vers vlees uit diepvries) omdat er bij hen ook een toename werd geconstateerd in specifieke ziektebeelden bij rauw gevoerde dieren. Uit dat onderzoek kwam de schrikbarende conclusie dat KVV zeer vervuild was met een overmatige hoeveelheid schadelijke bacteriën, waaronder(!) salmonella en campylobacter. Twee ook schadelijke bacteriën voor mensen. Dat is wel degelijk een risico voor de volksgezondheid, zeker voor mensen met zwakke gezondheid, kinderen en zwangeren. Alarmbellen werden geluid. Enige mate van verontreiniging, ook salmonella kan een gezonde prooieter (ongeacht het dier) goed hanteren en zal daar echt niet ziek van worden. Een overmatige hoeveelheid aan bacteriën kan zelfs de gezondste fret niet handelen....daar moet je een hyena voor zijn! Dus hetgeen wat overal op allerlei rauwe voedingsgroepen geroepen wordt over salmonella "daar hebben ze geen last van, want het maagzuur lost dat op" is dus alleen van toepassing bij lage hoeveelheden besmettingsmateriaal.

Sommige andere bacteriën worden helemaal niet vernietigd door het maagzuur en dringen het lichaam binnen. Vervolgens gaat de afweer van je fret aan het werk en wordt het als een "pakketje" ergens opgeruimd. Een fret met goede afweer op moment van besmetting zal dus niet direct ziek worden als er iets in kleine hoeveelheid wordt binnen gehaald. Op het moment dat de weerstand het laat afweten, kan zo'n "pakketje" wel toeslaan en wordt je fret ziek. Dat kan dus maanden of jaren later zijn dan de werkelijke besmetting is opgetreden! Tot zover gesproken over bacteriën, maar hetzelfde geldt voor alle verontreinigingen; virus, schimmels/gisten, parasieten (zoals bijv. Coccidiose). De afgelopen anderhalf jaar is er een explosieve toename gezien in De Frettenkliniek aan deze specifieke maag-darmproblemen. Enerzijds in de frequentie ervan, anderzijds in de ernst.

Het gaat inmiddels al om 100+ zieke fretten (en dat zijn alleen de bekende gevallen). Opvallend is dat het bij deze explosie veel vaker bij jonge dieren voorkomt (<2 jaar) en dat er meerdere zeer ernstige gevallen zijn, met enkele keren dodelijke afloop of noodzaak van euthanasie. Bij al deze ziektegevallen werd geconstateerd dat deze dieren rauw gevoerd werden. Voornamelijk met voeding afkomstig van de bedrijven/webshops die massaproductie leveren.

Vandaar dat er een waarschuwing uitgegaan is van diverse kanten, om VOORLOPIG!! even geen rauw te voeren, totdat duidelijk is wat er nu precies speelt bij deze ziektegevallen. Momenteel wordt er van alle kanten heel hard aan gewerkt om alles in kaart te brengen. Het opsporen van de veroorzaker(s) en de bron achterhalen indien mogelijk. Er wordt o.a. aan gewerkt om een onderzoek voor ALLE frettenhouders op te zetten, met een korte enquête. Zo kunnen we in redelijk korte tijd al een overzicht creëren of de link die nu gelegd wordt bij de Frettenkliniek overal speelt, namelijk: is er een draad te trekken naar bepaalde voederdieren en bepaalde afname adressen. Daarnaast zijn er nog lopende onderzoeken naar fretten en moeten we kijken of het nuttig is om andere (fok)fretten te laten testen en waarop. Kortom een hoop om uit te zoeken en een hoop te evalueren voor er conclusies kunnen worden getrokken!

Eén van de mogelijkheden waar wel degelijk rekening mee gehouden moet worden en wat ook meegenomen wordt in het onderzoek is, dat het wel eens van fret naar fret overdraagbaar kan blijken te zijn of dat er sprake is van een "nieuw" virus wat onder fretten rond gaat. In het verleden heeft dat ook al plaatsgevonden oa met ADV en Corona.

Onze werkwijze voor onze eigen fretten is dat wij geen risico willen nemen en de meeste van onze fretten voor nu volledig of voor een groot deel gevoerd worden met goede kwaliteit brokken (Orijen Cat & Kitten of Virbac HPM pre neutered baby cat). Als er prooi gevoerd wordt zijn dit muizen van particuliere of eigen kweek. Ook dit is niet gegarandeerd, maar qua veiligheid wel een stuk zekerder gezien je hier zelf de controle op hebt. Ook komen de prooidieren uit dezelfde omgeving als je fret en dus in aanraking met reeds aanwezige bacteriën binnen het huis(houden).

We weten helaas gewoon nog niet wat er precies aan de hand is en manen slechts op voorzichtigheid, omdat rauwe voeding de gemeenschappelijke link lijkt te zijn. Als je persoonlijk geen zieke fretten hebt door rauwe voeding, betekent dat niet dat er geen probleem is. Dan heb je misschien gewoon mazzel gehad, moet jouw dier nog ziek worden of heb jij de bewuste verontreiniging niet binnen gekregen. Het is een zeer ernstig probleem, maar we weten de specifieke toedracht helaas nog niet.

Waar kan je extra op letten?

Wij adviseren tekenen van misselijkheid in de gaten te houden (volg de URL voor details). Ook adviseren we om wekelijks te wegen. Zo kan je goed in de gaten houden of je fret goed op gewicht is en blijft.

Karen Pedro (Make My Day Ferrets & Frettenvraagbaak)
Rochelle van den Brink (Ferretry Ainsley)
Mette van Eck (Frettery Lelibel & fretteninformatie.nl)

Copyright © Fretteninformatie.nl