Logo

Prooidieren

Waarschuwing najaar 2020

Eind 2019 is onder fretten een nieuw systemisch Coronavirus (FRCoV) onder fretten ontdekt (toevallig net een paar maanden voor het humane COVID19 de ronde ging doen). Dit nadat we jarenlang een toename zagen van ernstig zieke fretten. Het gaat inmiddels al om honderden zieke fretten en dat zijn alleen de bekende gevallen. Opvallend is dat het bij deze explosie veel vaker bij (zeer) jonge dieren voorkomt (<2 jaar) en dat er meerdere zeer ernstige gevallen zijn, met enkele keren dodelijke afloop of noodzaak van euthanasie.

Een fret met het nieuwe systemische Coronavirus heeft een gecomprimeerd immuunsysteem. En een dier wat een gecomprimeerd immuunsysteem heeft kun je ter gronde richten met een rauw dieet. Er geldt daarom een waarschuwing om even geen rauw te voeren, omdat dit het ziekteproces ernstig versneld.

Op dit moment kun je een gezonde fret in binnen en buitenland tegenkomen als een speld in een hooiberg, en kun je er dus helaas vanuit gaan dat iedere fret ziek is. Als je persoonlijk geen zieke fretten hebt, betekent dat helaas vrijwel altijd dat de symptomen je niet opvallen.

Kijk voor meer informatie op werkgroep-fret.nl.

Copyright © Fretteninformatie.nl