Logo

Prooidieren

Waarschuwing najaar 2017

De afgelopen jaren zijn er onder de fretten in toenemende mate problemen met maag-darmontstekingen. Het gaat inmiddels al om 100+ zieke vaak nog jonge fretten (en dat zijn alleen de bekende gevallen). Ontstekingen die een chronisch verloop hebben, nooit echt helemaal genezen na een behandeling en mogelijk veel schade aan het maag-darmkanaal achterlaten. Een enkele keren gebeurde het dat er een fret acuut aan overleed of moest worden ingeslapen. Bij al deze ziektegevallen werd geconstateerd dat deze dieren rauw gevoerd werden. Voornamelijk met voeding afkomstig van de bedrijven/webshops die massaproductie leveren. Het probleem lijkt hem te zitten in teveel bacteriën (bij KVV al aangetoond). Een overmatige hoeveelheid aan bacteriën kan zelfs de gezondste fret niet handelen, daar moet je een hyena voor zijn. Sommige bacteriën worden niet vernietigd door het maagzuur en dringen het lichaam binnen. Een fret met goede afweer zal niet direct ziek worden, maar kan op het moment dat de weerstand het laat afweten plotseling ziek worden als deze bacteriën kunnen toeslaan. Dat kan dus maanden of jaren later zijn dan de werkelijke besmetting. Hetzelfde geldt voor alle verontreinigingen; virus, schimmels/gisten, parasieten (zoals bijv. Coccidiose). De afgelopen anderhalf jaar is er een explosieve toename gezien in De Frettenkliniek aan deze specifieke maag-darmproblemen. Enerzijds in de frequentie ervan, anderzijds in de ernst.

Er zijn daardoor 2 zaken van kracht:

  1. Een waarschuwing om VOORLOPIG even geen rauw te voeren, totdat duidelijk is wat er nu precies speelt bij deze ziektegevallen.
    Voer een goede kwaliteit brokken (Orijen Cat & Kitten of Virbac HPM pre neutered baby cat). Als je prooi wilt voeren gebruik dan alleen muizen/prooi van liefst eigen kweek of anders particuliere kweek. Dit is geen garantie, maar momenteel lijkt dit veiliger dan de massaproducenten.
  2. Het opsporen van de veroorzaker(s) en de bron achterhalen indien mogelijk. Hierbij moeten zieke fretten worden onderzocht met soms euthanasie voorafgaand. Een intensief en kostbaar onderzoek. Hieruit kunnen ook te weinig resultaten uit de onderzoeken komen waardoor linken niet kunnen worden gelegd en nog geen duidelijk oorzaak kan worden gevonden. Maar ook kan het gaan om een mogelijk "nieuw" virus. In het verleden heeft dat ook al plaatsgevonden o.a. met ADV en Corona. Er wordt overal rekening mee gehouden ondanks de waarschuwing voor rauwvoeding.
    Omdat het onderzoek kostbaar is wordt dringend gezocht naar donateus. Kun je een donatie doen, help dan alsjeblieft en krijg meer informatie via:
    Werkgroep Rauwvoeding Fret: www.werkgroep-fret.nl
Als je persoonlijk geen zieke fretten hebt door rauwe voeding, betekent dat niet dat er geen probleem is. Dan heb je misschien gewoon mazzel gehad, moet jouw dier nog ziek worden of heb jij de bewuste verontreiniging niet binnen gekregen. Het is een zeer ernstig probleem, maar we weten de specifieke toedracht helaas nog niet.

Waar kan je extra op letten?

Hou tekenen van misselijkheid in de gaten (volg de URL voor details) en weeg je fret wekelijks. Of je fret goed op gewicht is en blijft zegt als snelste zichtbaar signaal iets over de gezondheid.

Copyright © Fretteninformatie.nl