Logo

Brokken

Index (klik op onderstaand onderwerp)

Nadelen van brokken, samenstelling / analyse, de keuze van een merk, overschakelen naar een ander merk, alle bekende merken op een rij.


Nadelen van brokken

De fret heeft hetzelfde maagdarmkanaal als de bunzing. De voedingsbehoeften zijn dan ook grotendeels gelijk. De bunzing is een strikte vleeseter en heeft dan ook een kort en eenvoudig maagdarmkanaal. Zijn maagdarmkanaal is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Prooidieren bestaan voornamelijk uit goed verteerbare vleeseiwitten en -vetten.

De meeste katten- en Europese frettenvoeders bevatten veel plantaardig materiaal, omdat het goedkoper is en anders niet tot een brok omgezet kan worden. Maar de aanwezigheid van te veel plantaardig materiaal lijkt bij fretten na jarenlange inname uiteindelijk tot schade aan diverse organen te leiden. Jonge fretten hebben vaak nog weinig last van voeding van slechte kwaliteit. Pas op latere leeftijd krijgen de fretten gezondheidsproblemen, zoals insulinomen (veel suikers) en maag/darm problemen (veel vezels en plantaardige eiwitten).

Om de nadelen van brokken duidelijk te krijgen is het belangrijk inzicht in het proces van de productie van diervoeders/brokken te hebben. Je hebt 2 verschillende soorten brokken: droogvoeding in de vorm van geperste brokken en geëxpandeerde brokken wat inhoudt dat de brokken op zeer hoge temperatuur (150-200°C) vervaardigd zijn. Brokken hebben de volgende nadelen:

 • We beginnen met gelijk de grootste van al: het lichaam van de fret moet met lichaamsvreemde stoffen werken. In brokken zitten veel plantaardige producten. Doorgaans bestaat 27 tot 30 procent van een brok uit koolhydraten en plantaardige stoffen zoals graan. Het maagdarmkanaal van een fret is er echter niet op gemaakt om dergelijke stoffen te kunnen verteren. Deze voedingsstoffen zijn voor het dier nutteloos en worden dan ook niet in het lichaam opgenomen. De overdaad aan koolhydraten zorgt er verder voor dat de alvleesklier veel meer te verwerken krijgt dan gezond is. Dit alles kan bij fretten bijvoorbeeld leiden tot insulinomen.
 • Verder worden brokken dusdanig verhit dat ze steriel worden en daardoor de darmen lui maken (in natuurlijke voeding zitten immers goede bacteriën en enzymen, die tijdens dit proces gedood worden). Doordat brokvoeding zo verhit wordt moet men achteraf nog kunstmatig vitaminen en mineralen toevoegen om er voor te zorgen dat er nog wel alle benodigde stoffen in zitten. Echter deze vitamines en mineralen zijn vaak minder goed op te nemen dan 'dezelfde' natuurlijke vitaminen en mineralen welke voor het productieproces nog aanwezig waren in de grondstoffen. Ook de weerstand van de fret gaat omlaag doordat deze een dood gekookte en kunstmatig gemaakte voeding krijgt. Brokken staan dus gelijk aan dood voedsel, wat bewezen d.m.v. onderzoek organismen doet aftakelen.
 • In brokken zitten vaak chemische middelen om de brokken langer te kunnen bewaren (conserveringsmiddelen). Wat er ook op de verpakking staat: brokken die je langer dan 8 maanden kunt bewaren bevatten áltijd conserveringsmiddelen. Deze worden op de verpakking vaak misleidend aangeduid met de term "in de E.U. toegestane anti-oxydanten". Met die toegestane anti-oxydanten worden vaak de stoffen BHT, BTA en Ethoxyquine bedoelt. Dit zijn o.a. landbouwgiffen en rubber stabilisatoren. Onderzoek (niet alleen bij dieren maar ook mensen) heeft aangetoond dat deze stoffen kankerverwekkend kunnen zijn en dat ze tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. In sommige brokken worden ook kleurstoffen aan het voer toegevoegd om het voor de baas aantrekkelijk te doen lijken (bruin staat voor vlees, rood en groen zogenaamd voor groente).
 • Brokken zorgen voor veel tandproblemen. Bij het kauwen op een brokje valt deze meteen uiteen en zorgt voor tandaanslag, wat op den duur kan leiden tot tandvleesontstekingen en dure en stressvolle gebitsreinigingen. Waar een mens in het speeksel verteringsenzymen (amylase) heeft die de tanden schoon houden van tandsteen heeft een fret dat niet. Deze verteringsenzymen zitten wel in prooidieren (specifiek in huid en botten), maar niet in brokken. Botten, veren en de vacht van prooidieren fungeren bovendien als tandenborstel, flosdraad en polisher. Rauwe voeding houdt het gebit dus op een natuurlijke wijze schoon.
 • In brokken worden diersoorten verwerkt die niet tot het natuurlijke dieet van de bunzing en de fret behoren. Dat komt omdat de productie volgens HACCP normen gedaan dient te worden. HACCP is een analyse waarbij het hele productieproces nagelopen wordt op mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid van de mens. Het draait hierbij om microbiologische gevaren (bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels en prionen), chemische gevaren (bijvoorbeeld gifstoffen geproduceerd door schimmels, milieucontaminanten en bestrijdingsmiddelen) en fysische gevaren (bijvoorbeeld glas en scherpe metaal- of houtdelen). Let wel: dit alles voor de mens. Een mens is er niet op gebouwd rauw vlees tot zich te nemen en is in feite dus het tegenovergestelde van een fret. Er wordt dus gecontroleerd op 'gevaren' die voor een fret wellicht juist goed zijn. Een muis zou nooit in een brok verwerkt kunnen worden, omdat deze nooit HACCP goedgekeurd is. Dit is de reden waarom praktisch alle frettenbrokken gebruik maken van kip.
 • Brokken zorgen vanwege de grote hoeveelheid afvalstoffen die zij bevatten voor meer ontlasting (2x zoveel), huidklachten en tumoren dan vers vlees.
 • Een fret heeft 3x zoveel water nodig dan bij prooivoeding, en heeft dus een grote drinkfles wanneer deze brokken krijgt. Wanneer je je fretten buiten huisvest heeft prooivoeding in de winter extra voordeel, omdat je dan minder op bevroren waterflessen hoeft te letten.

Samenstelling / analyse

Let op: de analyse zegt niet alles! Ook de ingrediƫnten zijn van groot belang. Daarnaast kan te goede voeding ook een slechte invloed op fretten hebben. Onderstaande informatie is dus puur ter info, sla hier niet in door.

Uit de informatie van Hanneke Roest over de samenstelling van voeding kunnen we het volgende concluderen voor frettenbrokken:
Het beste is als het voer tussen de 35-40% eiwitten en tussen de 20-25% vetten bevat (bij voorkeur dierlijk, maar dit staat vaak niet op de verpakking). Plantaardige producten zoals tarwe en rijst zijn minder goed voor de fret dus deze moet zo laag mogelijk zijn. Wat verder zo laag mogelijk moet zijn is het vochtpercentage (aangezien hier natuurlijk geen voedingswaarde in zit) en ruwe as. Ruwe celstof mag eigenlijk niet boven de 2% uitkomen. Kippenvleesproducten zijn te verkiezen boven vlees- en visproducten.

Over het algemeen wordt gezegd dat een goede kwaliteit brokken resulteert in:

 • minder ontlasting (door minder onverteerbare delen in de voeding)
 • gezondere ontlasting (minder afwijkende ontlasting, goede stevige ontlasting)
 • minder grote eetlust (meer voedingswaarde betekent sneller verzadigt, je doet hierdoor langer met deze brokken dan een slechtere kwaliteit)
 • zachtere vacht (meer voedingswaarde betekent betere gezondheid, en niet alleen van de binnenkant)

De keuze van een merk

Ondanks de titel, zijn vrijwel alle frettenbrokken merken van slechte kwaliteit. Liever kijken we naar hoogwaardige kattenbrokken (kittenbrokken). Afwijken van de merken hieronder is niet aan te raden. Deze merken zijn ofwel uit onderzoek goed gebleken of veelgebruikt door fretteneigenaren en veilig in de praktijk gebleken.

De beste merken op dit moment: Orijen cat & kitten, Virbac Veterinary HPM kitten, Hill's kitten, Totally Ferret, Applaws kitten of Eukanuba kitten.


Overschakelen naar een ander merk

Fretten zijn kieskeurig en wennen niet gemakkelijk aan ander voer. Met name oudere fretten zijn vaak moeilijk over te schakelen. Wees hiermee ook extra voorzichtig want oudere dieren kunnen ziektes onder de leden hebben waardoor vasten (door het niet willen eten van een ander merk) gevaarlijk kan zijn. Het geleidelijk overschakelen is niet aan te raden. Ze laten het nieuwe voer over of graven naar hun bekende brokjes. In één keer overschakelen is meestal het beste.

Extra tips:

 • smeer wat vitaminepasta over de brokjes
 • week de brokjes warm water (dan komen de geuren het beste vrij) en voeg eventueel bestandsdelen als Waltham of vitaminepasta aan toe

Alle bekende merken op een rij

Hieronder vind je alle meest voorkomende merken brokken die aan fretten gegeven worden op een rij. Wanneer je met je muis over een merknaam gaat verschijnt er een afbeelding van het merk. Let op: dit wil dus niet zeggen dat deze merken ook goed of aan te raden zijn! In de meeste gevallen is juist het tegenovergestelde het geval.

Legenda:
oranje = aan te raden merk, van voldoende kwaliteit om in alle levensstadia van de fret te voorzien.

Applaws Kitten
Beaphar Care+ Xtra Vital
Chudleys Ferret
Deli Nature Fret
Eukanuba Kitten
Ferret Complete James Wellbeloved
Ferret Complete Versele-Laga
Ferret Duo
Fernando
Frankie Ferret
Frettchen4You Premium
Frettchen4You Ultima
Frettchen4You FERRETastic
Happy Ferret Premium
Hills Kitten
Hope Farms Ferret Super
Iams Kitten
Innova EVO Ferret Food
Marshall Premium Ferret Diet
Marshall Premium Senior Ferret Diet
Orijen cat & kitten
Puik Freddie de Fret
Royal Canin Kitten
Royal Canin Weaning Kitten
Sluis Superior Menu
Supreme Science Selective Ferret
Tasty Ferret
Totally Ferret (baby)
Totally Ferret (standaard, turkey, chicken)
Totally Ferret (older)
Virbac Veterinary HPM kitten
Wilderness Ferret
vervangt Kennel Nutrions Ferret (Junior)

Is er informatie verouderd, mis je een merk of is er juist één niet meer verkrijgbaar? Laat het me dan even weten.

Copyright © Fretteninformatie.nl