Logo

Brokken

Index (klik op onderstaand onderwerp)

Samenstelling / analyse, de keuze van een merk, overschakelen naar een ander merk.


Samenstelling / analyse

Let op: de analyse zegt niet alles! Ook de ingrediƫnten zijn van groot belang. Daarnaast kan te goede voeding ook een slechte invloed op fretten hebben. Onderstaande informatie is dus puur ter info, sla hier niet in door.

Uit de informatie van Hanneke Roest over de samenstelling van voeding kunnen we het volgende concluderen voor frettenbrokken:
Het beste is als het voer tussen de 35-40% eiwitten en tussen de 20-25% vetten bevat (bij voorkeur dierlijk, maar dit staat vaak niet op de verpakking). Plantaardige producten zoals tarwe en rijst zijn minder goed voor de fret dus deze moet zo laag mogelijk zijn. Wat verder zo laag mogelijk moet zijn is het vochtpercentage (aangezien hier natuurlijk geen voedingswaarde in zit) en ruwe as. Ruwe celstof mag eigenlijk niet boven de 2% uitkomen. Kippenvleesproducten zijn te verkiezen boven vlees- en visproducten.

Over het algemeen wordt gezegd dat een goede kwaliteit brokken resulteert in:

  • minder ontlasting (door minder onverteerbare delen in de voeding)
  • gezondere ontlasting (minder afwijkende ontlasting, goede stevige ontlasting)
  • minder grote eetlust (meer voedingswaarde betekent sneller verzadigt, je doet hierdoor langer met deze brokken dan een slechtere kwaliteit)
  • zachtere vacht (meer voedingswaarde betekent betere gezondheid, en niet alleen van de binnenkant)

De keuze van een merk

Ondanks de titel, zijn vrijwel alle frettenbrokken merken van slechte kwaliteit. Liever kijken we naar hoogwaardige kattenbrokken (kittenbrokken). Afwijken van de merken hieronder is niet aan te raden. Deze merken zijn ofwel uit onderzoek goed gebleken of veelgebruikt door fretteneigenaren en veilig in de praktijk gebleken.

Met stip de beste merken op dit moment: Orijen Cat & Kitten of Virbac pre neutered baby cat HPM (Hyper premium Carnivore Diet). Deze laatste is het beste als je geweekt brokken of zelfs brokkenbrij voert, i.v.m. minder snelle verzuring. Absoluut niemand heeft een aandeel in deze brokkenmerken uit de frettenwereld. Dit advies is op basis van jarenlange praktijkervaring van kijken hoe de fretten het erop doen in Nederland. HPM is gebaseerd op een Hoog Eiwit- Laag Koolhydraat samenstelling, waarbij gemiddeld meer dan 90% van het eiwit van dierlijke oorsprong is. Het is verkrijgbaar via de dierenarts en via internet. Orijen cat & kitten is te krijgen in verscheidene dierenwinkels en via internet.


Met enige twijfel op de tweede plaats: Hill's kitten of Applaws kitten.

De Frettenkliniek: "Over het algemeen kun je stellen dat een goede kwaliteit voeding duurder is door de gebruikte vleeseiwitten. Een goedkoop voer kan NOOIT voldoende kwaliteitseiwitten bevatten. Plantaardige eiwitten (in granen of soya) zijn weliswaar een stuk goedkoper, maar worden slecht verteerd door de fret. De aanwezigheid van veel plantaardige eiwitten kan leiden tot de vorming van blaasgruis, een slechte huid en vacht en een slechte groei van pups. Op latere leeftijd kan het leiden tot chronische maag-darmklachten. Aan de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid plantaardige eiwitten in brokvoeding valt niet te ontkomen, die zijn nodig om het voer als brokjes te kunnen produceren. Daarnaast geven de op de verpakking vermelde voedingsstoffen niet de kwaliteit of verteerbaarheid van de eiwitten aan. Voor een eigenaar is het heel moeilijk om een goede beoordeling te maken betreffende de kwaliteit van het gebruikte voer." Staar je dus niet blind op de samenstelling, maar laat je leiden door de praktijkresultaten en adviezen van jarenlange fretteneigenaren.


Overschakelen naar een ander merk

Fretten zijn kieskeurig en wennen niet gemakkelijk aan ander voer. Met name oudere fretten zijn vaak moeilijk over te schakelen (zie voeding algemeen). Wees hiermee ook extra voorzichtig want oudere dieren kunnen ziektes onder de leden hebben waardoor vasten (door het niet willen eten van een ander merk) gevaarlijk kan zijn.

Het geleidelijk overschakelen is niet aan te raden. Ze laten het nieuwe voer over of graven naar hun bekende brokjes. In één keer overschakelen is meestal het beste.

Extra tips:

  • smeer wat vitaminepasta over de brokjes
  • week de brokjes met warm water (dan komen de geuren het beste vrij) en voeg eventueel bestandsdelen als een klein beetje Waltham of vitaminepasta toe
Copyright © Fretteninformatie.nl