Logo

Fretten met kinderen

Pas altijd op voor de "Lichaamsdelen waarmee je moet oppassen". Die gelden voor ieder kind, ander gezinslid (incl. je partner en jezelf) en visite. Kijk hiervoor bij de gelijknamige kop onder opvoeding.

Wanneer je een fret aanbiedt ter gewenning voor jonge kinderen, zorg dan dat je de fret altijd met hun kop naar je toe houdt, zodat ze de achterkant van de fret kunnen leren aaien.

0-4 jaar

Fretten hebben een bijzondere voorliefde voor baby's, maar dan niet in positieve zin. Ze hebben een uitermate lekkere dikke kinderhuid ook anders ruikt dan die van een volwassene, en die het zeer aangenaam maken om hier in te bijten. Ook de voor een fret vreemde bewegingen die een baby kan maken, kunnen een fret triggeren. Zelfs de liefste fret kan een baby, peuter of kleuter bijten.

Hou beide dan ook absoluut uit elkaar, tot de kinderen een jaar of 4 zijn geweest. Je kunt hen dan voorzichtig eraan laten wennen, maar dan wel de lievere fretten en altijd onder nauwlettend toezicht.

4-14 jaar

Fretten zijn niet geschikt voor kinderen onder de (ongeveer) 14 jaar en dienen alleen aangeschaft te worden door hun ouders wanneer zij zelf ook graag een fret in huis hebben. Geregeld doen stellen dit die vroeger fretten hadden, ze tijdelijk niet hadden tijdens de jongste periode van hun kind(eren) en er zodra zij in deze leeftijdscategorie zitten met hun kinderen weer aan toe zijn.

Ondanks dat je er drukker mee bent dan een volwassen fret, is het aan te raden om met een pup te beginnen, zodat deze vanaf jongs af aan opgroeit met het energie niveau en het type handcontact van je kind(eren). Een volwassen fret die reeds een rugzakje heeft kan hier vaak minder goed mee overweg, met stress voor de fret als gevolg, en mogelijk zelfs bijtreacties uit onvrede. Er zijn uiteraard ook opvangfretten die wel goed met kinderen kunnen, maar niet alle opvangen kunnen dit goed testen of garanderen. Ze bestaan echter zeker, dus als je liever een volwassen fret neemt neem dan de tijd om te wachten op de juiste.

Introduceer jezelf en je kind(eren) weer opnieuw met de fret op een goed adres dat je kan informeren over de nieuwste stand van zaken. We leren nog elk jaar veel bij over fretten, dus na een aantal jaren is het belangrijk om goed uit te leggen hoe je eventuele eerdere fretten hield en te vragen wat hier in veranderd is. Begeleid je kind met de basisinformatie en kijk tegelijk goed of deze goed met een fret overweg zou kunnen. Wil het niet, wees hier dan ook eerlijk in voor jezelf, om vervelende gevolgen voor de toekomstige fret te voorkomen.

Laat een dier nooit alleen met een kind! Hou altijd zelf toezicht bij loslooprondes en leer je kind dat vingers niet door de tralies mogen.

Vanaf 14 jaar

Onder goede begeleiding van de ouders (zowel informatief, financieel als autoritten) en de juiste instelling van het kind kan een fret vanaf ongeveer 14 jaar gehouden worden.

Een fret is voor een huishouden een aanzienlijke en lastige aanschaf waardoor betrokkenheid van ieder gezinslid van belang is. Een fret is zeer tijd- en geldrovend, maar ook aanwezig in een huishouden. Omdat zij in sommige gevallen daarnaast ook erg eenkennig kunnen worden, zal er voor de overige gezinsleden meer tolerantie nodig zijn dan bewuste betrokkenheid. Vooral voor diegene die het zelf niet zo op heeft met een fret.

Copyright © Fretteninformatie.nl