Logo

Introductie van de fret

Fretten zijn actieve met de bek spelende en communicerende roofdieren die veel aandacht, verzorging, geld en ervaring vergen. Ieder die een fret zou willen aanschaffen, doet er daardoor goed aan zich af te vragen of hij/zij wel geschikt is om een fret als huisdier te houden. Een fret wordt nog maar enkele tientallen jaren binnenshuis gehouden en werd vroeger veelal voor de jacht gebruikt (fretteren). Hierdoor ontwikkelt onze kennis over de fret als huisdier zich nog altijd ieder jaar en is het niet vanzelfsprekend dat fretteneigenaren die al een tijdje geen fret hebben up-to-date zijn. Doordat fretten niet veel gehouden worden is het eveneens niet vanzelfsprekend dat dierenartsen hier kennis van hebben. Zij krijgen op hun opleiding hooguit een halve dag les over de fret. Wanneer je net begint is het dan ook belangrijk om je te laten begeleiden door een ervaren opvang of een ervaren fokker.

Aangezien de fret een intelligent en van oorsprong solitair dier is, hebben zij een eigen territorium nodig om hun gang te gaan. Fretten die alleen leven blijven bewezen langer gezond. Zo niet, dan is iedere fret een eigen kooi geven (waar andere fretten niet in kunnen komen) raadzaam. Afhankelijk van de kooi grootte (een vaste veilige rustplek) moet een fret meerdere keren per dag, tezamen enkele uren per dag, actief spelen. Dat kan in een 'fretproof' gemaakte binnen- of buitenruimte tussen de bewoners of in een aparte losloopruimte. Fretten die elkaar tolereren of samen zijn opgegroeid, kunnen samen spelen. Fretten zijn in hun spel zeer onderzoekend, ontsnappend en verzamelend. Het 'fretproof' maken van de losloopruimte(s) is een must om sloopgedrag te voorkomen en veiligheid te waarborgen. Verrijking bedenken en afwisselen is voor een intelligent diertje als de fret een must.
Fretten zijn stressgevoelige diertjes die zeer weinig geluiden maken en pijn of stress bijna onzichtbaar voor de mens aangeven, tot het vaak al te laat is. Door te hoge stresslevels ontstaan (chronisch) medische aandoeningen. Medische problemen zijn bij de fret in 80% van de gevallen maag-darm gerelateerd.

Gemiddeld kunnen fretten een leeftijd bereiken van 7 tot 9 jaar. Vanaf 6 jaar is een fret 'oud' te noemen. Lukraak fokken of een weinig specialistische kennis bij dierenartsen zorgen ervoor dat niet alle fretten dit halen. Het fokken van kleuren en vachten maakt geregeld dat gezondheid uit het oog wordt verloren. In de standaardkleuren-fok zijn vooral het noteren van oudergegevens en verminderde verzorging (vooral bij fretteurs/jagers) een probleem. Dit leidt tot genetische problemen.

Fretten kunnen meestal goed samenleven met andere roofdieren zoals honden en katten. Zij moeten hierbij wel de snelle en met hun bek spelende diertjes aankunnen. Angstige honden en katten moeten in een andere ruimte worden gehouden of hogerop kunnen klimmen. Met jachthonden (waarbij fretten prooi zijn voor de hond) en kittens (waarbij kittens prooi zijn voor de fret) moet extra worden opgelet. Vogels en kleine knaagdieren worden als prooi gezien.

Copyright © Fretteninformatie.nl