Logo

Introductie van de fret

Fretten zijn actieve met de bek spelende en communicerende roofdieren die veel aandacht, verzorging, geld en ervaring vergen. Ieder die een fret zou willen aanschaffen, doet er daardoor goed aan zich af te vragen of hij/zij wel geschikt is om een fret als huisdier te houden. Een fret wordt nog maar enkele tientallen jaren binnenshuis gehouden en werd vroeger veelal voor de jacht gebruikt (fretteren). Hierdoor ontwikkelt onze kennis over de fret als huisdier zich nog altijd ieder jaar en is het niet vanzelfsprekend dat dierenartsen of zelfs fretteneigenaren die al een tijdje geen fretten hebben. Wanneer je net begint is het belangrijk om je te laten begeleiden door een ervaren opvang of een ervaren fokker.

Aangezien de fret een intelligent en van oorsprong solitair dier is, hebben zij een eigen territorium nodig om hun gang te gaan. Fretten die alleen leven blijven bewezen langer gezond. Zo niet, dan is iedere fret een eigen kooi geven (waar andere fretten niet in kunnen komen) raadzaam. Afhankelijk van de kooi grootte (een vaste veilige rustplek) moet een fret meerdere keren per dag, tezamen enkele uren per dag, actief spelen. Dat kan in een 'fretproof' gemaakte binnen- of buitenruimte tussen de bewoners of in een aparte losloopruimte. Fretten die elkaar tolereren of samen zijn opgegroeid, kunnen samen spelen. Fretten zijn in hun spel zeer onderzoekend, ontsnappend en verzamelend. Het 'fretproof' maken van de losloopruimte(s) is een must om sloopgedrag te voorkomen en veiligheid te waarborgen. Verrijking bedenken en afwisselen is voor een intelligent diertje als de fret een must.

Gemiddeld kunnen fretten een leeftijd bereiken van 7 tot 9 jaar. Vanaf 6 jaar is een fret 'oud' te noemen. Lukraak fokken of een weinig specialistische kennis bij dierenartsen zorgen ervoor dat niet alle fretten dit halen. Het fokken van kleuren en vachten maakt geregeld dat gezondheid uit het oog wordt verloren. In de standaard fok zijn vooral het noteren van oudergegevens en verminderde verzorging (vooral bij fretteurs/jagers) een probleem. Dit leidt tot genetische problemen.

Fretten zijn stressgevoelige diertjes die zeer weinig geluiden maken en pijn of stress bijna onzichtbaar voor de mens aangeven, tot het vaak al te laat is. Door te hoge stresslevels ontstaan (chronisch) medische aandoeningen. Het leren begrijpen van fretten en hen niet vanuit een menselijk oogpunt bekijken is daarom belangrijk voor hun gezondheid. Te drukke huishoudens of het samenleven met andere fretten zijn een bron van stress. Veelal zien eigenaren en ook dierenartsen deze stressgevolgen (bijv. een maagontsteking) niet, waardoor aandoeningen onbehandeld blijven en chronisch worden. Medische kennis mist omdat fretteneigenaren geen grote groep in Nederland vormen, waardoor weinig geld beschikbaar is voor medisch- of voedingsonderzoek en fretten geen specifiek onderdeel in de opleiding van dierenartsen en -assistentes vormen.

Fretten kunnen meestal goed samenleven met andere roofdieren zoals honden en katten. Zij moeten hierbij wel de snelle en met hun bek spelende diertjes aankunnen. Angstige honden en katten moeten in een andere ruimte worden gehouden of hogerop kunnen klimmen. Met jachthonden (waarbij fretten prooi zijn voor de hond) en kittens (waarbij kittens prooi zijn voor de fret) moet extra worden opgelet. Vogels en kleine knaagdieren worden als prooi gezien.

Copyright © Fretteninformatie.nl