Logo

Nagels

Fretten nagelschaartje

Fretten hebben van nature vrij lange nagels. Deze zijn niet echt handig als je met je fretje speelt. Ook kan een fret in handdoeken blijven haken als de nagels te lang worden, of zelfs op een vervelende manier blijven haken aan een hangmat of zelfs gaas van bijv een stereotoren.

Het is dus nodig dat je af en toe de nagels van je fretten knipt. Doe dit echter niet te vaak, hoe vaker je knipt hoe harder de nagels ook gaan groeien namelijk. Doe het daarom niet vaker dan één keer per maand.

Type nagelschaartje

Voor het knippen van de nagels heb je een speciaal nagelschaartje nodig. Deze staat bekend als een knaagdieren nagelschaartje en heeft een ronde vorm. Ze zijn gewoon verkrijgbaar bij dierenwinkels in de buurt.

Hoe knip je de nagels van een fret

Let bij het knippen van de nagels dat je alléén in het witte gedeelte knipt! Aan het begin van de nagel zit nog een stukje rood/roze, hier zit bloed onder dus hier mag je absoluut niet in knippen. De nagel gaat dan ontzettend bloeden en dit doet je fret echt heel erg pijn. Probeer niet de nagels perfect kort te knippen maar knip ze liever ietsje langer af. Knip bij voorkeur parallel met de vloer het nageltje af, zoals op de afbeelding hiernaast. Durf je het toch niet zelf? Dan kun je bij verschillende opvangen maar ook bij de dierenarts terecht hiervoor.

De meeste fretteneigenaren knippen enkel de voorpoten eens per maand en punten de achterpootjes eens in de 3 maanden alleen even bij zoals dat heet. Puur om de scherpe uiteinden even weg te knippen, maar dus niet echt om ze kort te knippen.

Ferret Farm Styptic powder Fretten zitten niet gemakkelijk stil dus nagels knippen doe je niet zomaar! De meeste mensen geven hun fretje vitaminepasta tijdens het nagels knippen. Dit deed ik eerst ook altijd. Inmiddels hou ik ze gewoon even in het nekvel vast. Dat is even vervelend voor ze maar dan gaat het echt vijf keer zo snel. Dit is ook gemakkelijker als je in je eentje moet knippen. Met zijn tweeën blijft overigens het veiligst, dus als je iemand zover kunt krijgen is dat nooit verkeerd.

Wanneer je per ongeluk toch een nageltje te ver knipt kan dit even flink bloeden. In principe gaat dit vanzelf over, maar als EHBO middel kun je eventueel Ferret Farm Styptic powder aanschaffen. Wanneer je het pootje van je fret in dit poeder houdt werkt dit ontsmettend en bloedstelpend.


Oren

Fretten zijn dieren die snel last hebben van oormijt. Het is daarom belangrijk dat je je fret met regelmaat behandeld met Stronghold®. Lees meer hierover onder medisch. Oorsmeer of zelfs zwarte klonten zeggen niets over de aanwezigheid van oormijt. Oormijt kan niet zonder otoscoop worden gezien. Je moet hier dus voor naar de dierenarts, of kunt deze als particulier aanschaffen. Veel oorsmeer zou echter wel kunnen wijzen op middenoorproblemen. Als je dit wilt laten controleren kun je hiervoor naar de Frettenkliniek.

Wanneer een fret oormijt heeft, mag je nooit een middeltje in het oor doen, ook geen zalfje of olie van de dierenarts. Fretten met oormijt dienen enkel en alleen eerst behandeld te worden met een Stronghold® pipet.

Zonder oormijt, mag je de oren reinigen met een nat wattenstaafje (hoeft niet persé afgekoeld gekookt water te zijn, gewoon water is prima). Dit is voor een fret niet prettig, dus doe dit alleen als het echt nodig is. Je fret even in het nekvel vastpakken is hiervoor noodzakelijk.

Er zijn daarnaast nog een aantal zaken die je aan de oren en ogen kunt controleren.


Vacht

De vacht van een fret heeft weinig verzorging nodig. Wassen kun je beter helemaal niet doen (lees meer hierboven). Borstelen zou je kunnen doen als je dit zelf fijn vindt. Het kan in ieder geval geen kwaad. De meeste fretteneigenaren doen dit alleen in de ruiperiode om zo haarballen te voorkomen. Of dit echt hiertegen helpt is niet bekend. Wat wel kan helpen tijdens de rui is om je fret te 'plukken'. De loszittende haartjes kun je heel gemakkelijk (lees: makkelijk! anders zitten ze dus nog vast) met plukjes tegelijk van de vacht trekken. Dit voorkomt veel haren in de doeken en hangmatten en helpt ook zeker tegen haarballen.

Lees meer over de preventie van haarballen en een medische controle voor de vacht en huid op verschillende medische pagina's.

Copyright © Fretteninformatie.nl