Logo

Hoe hou je een fret gelukkig?

Rust en eenvoud

Fretten zijn diertjes die zeer vatbaar zijn voor stress (kijk onder gedrag voor symptomen, oorzaken en gevolgen) en een fret heeft veel rust en eenvoud in het leven nodig om gelukkig te blijven en geen trauma's op te lopen. Teveel ervaringen in te korte tijd zullen een fret schaden. Mensen hebben vaak niet in de gaten hoe groot een ervaring voor een fret al snel is. Een nieuwe ruimte verkennen, een nieuwe kooi, buiten loslopen (ren of tuigje), een nieuw speeltje, een nieuw geurtje (evt. persoon), reizen, ga zo maar door... Fretteren is hierop deels een uitzondering. 'Werken' is voor je fret het volgen van zijn/haar instinct en een zeer natuurlijke activiteit. Bovendien wordt vaak niet met fretteren beginnen wanneer een fret al ouder is en wordt dit bij jonge fretten geleidelijk aangeleerd.

Een gezonde pup kan ongeveer twee nieuwe ervaringen per week aan. Naarmate de fret ouder wordt is dit minder. Bijvoorbeeld één per week of per 2 weken van 1-4 jaar, van 4-6 één per maand en daarna het liefst alleen ervaringen uitvoeren waaraan de fret volkomen gewend is. Een pup of fret die van zichzelf al wat angstig is nog veel minder, die lopen in eerdergegeven voorbeeld telkens een stap achter al bijvoorbeeld en de extreem angstige fretten zelfs twee. Leer je fret kennen en kijk naar de reactie. Het bijterig worden van je fret is een teken van teveel stress. Een dikke staart krijgen, grote ogen opzetten of schrikkerig zijn is ook een teken van stress. Dit kan positief zijn mits het weer weg trekt en de fret snel gewend raakt aan de situatie. Blijft je fret zich de hele situatie zo gedragen? Dan is het duidelijk nog iets teveel van het goede.

Wanneer er zich grote ervaringen voordoen zoals een verhuizing hou dan rekening met een lange wentijd. De eerste effecten zie je vaak al na 1 of 2 dagen, 1 of 2 weken is wederom een mijlpaal en zelfs in de jaren daarna merk je dat je fret steeds beter gewend raakt. Gun je fret zijn/haar rust om te wennen en vermijdt contact en zeker confrontaties nog even. Sowieso in deze eerste dagen maar wellicht in deze eerste weken. Kijk voor meer informatie onder opvoeding.

Je kan een fret niet teveel ervaringen meegeven in korte tijd, dan verstik je ze. Zolang je fret aan het herstellen is van een ervaring of nog in de situatie zelf zit wellicht: doe dan alles met heel veel voorzorg en langzaam, hoe snel je fretten zelf in bewegingen en activiteit ook zijn. Ze zijn op dat moment even niet met mensen bezig maar met hun omgeving. Pak je fret in een vloeiende rustige beweging van de zijkant op en laat je fret niet schrikken. Een fret van bovenaan aanpakken zien zij niet aankomen. Doe dit ook niet om te voorkomen dat je wordt gebeten! Merk je toch een schrikreactie of juist aanvallende reactie? Vermijdt dan contact. Gebruik hiervoor nooit een handschoen maar pak je fret op door deze af te leiden en rustig op te pakken alleen wanneer nodig. Zoek confrontaties met een bijtfret niet op tijdens het spelen en wanneer het toch fout gaat gun de fret dan een tijdje zijn/haar rust. Kijk voor meer informatie over bijtgedrag onder opvoeding.


Omgang met andere fretten

Afhankelijk van je fret is je fret sociaal met andere fretten of solitair. Om een fret sociaal te houden dient deze te allen tijde opgevoed en samen te zijn met andere fretten. Eenmaal alleen gezet als pup of volwassene is de fret binnen zo kort als een maand soms al solitair. Is je fret alleen gelukkig? Dan doe je er goed aan er geen eigen fretten bij te zetten en het geluk van je fret altijd boven je eigen wensen en voorkeuren te laten gaan.

Wanneer je fret wel sociaal is met andere fretten wil dit zeker niet zeggen dat je fret zomaar met iedere fret overweg kan. Een fret is eenkennig, zowel naar mensen als andere fretten. Ze hebben zeer veel voorkeuren. Denk dus niet dat je zelf het maatje kunt kiezen dat je lief hebt, maar accepteer dat je je fret moet laten kiezen.

Een koppelpoging die voor mensen geslaagd lijkt is voor fretten zeker niet altijd geslaagd. Koppel altijd met grote voorzorg of laat een opvang je begeleiden (zie "Aanschaf maatje"). Wanneer het koppelen niet geheel succesvol verloopt en tekenen worden over het hoofd gezien leven je fretten zonder dat je het door hebt dagelijks met stress, met vaak gezondheidsklachten tot gevolg.


Lichaamsbeweging

Een fret heeft lichaamsbeweging nodig. Wanneer een fret in een kleine kooi gehouden wordt moet deze vaak loslopen. Hoe groter de kooi: hoe minder de noodzaak. Wanneer je fretten in een zeer grote ruimte houdt is het nog altijd gezond om je fretten af en toe een nieuwe omgeving te laten verkennen.


Gezondheid

Uiteraard is een goede gezondheid en conditie voor iedere fret belangrijk. De voeding, huisvesting en aandacht die een fret krijgt zijn daarom van levensbelang. Wanneer je fret medisch iets mankeert zal dit ook tot bijtgedrag kunnen leiden.

Onder medisch kun je de gezondheidsnormen voor je fret vinden om deze geregeld te kunnen controleren, zoals de ontlasting, gewicht, eetgedrag, vacht, etc.

Copyright © Fretteninformatie.nl